Zubne proteze

Zubne proteze su vrlo osobna stvar, ne postoje dvije osobe koje imaju jednaka iskustva, ali su neke stvari ipak zajedničke u životima mnogih osoba koje nose zubnu protezu.

Totalne (potpune) proteze izrađuju se u slučaju potpune bezubosti. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih proteza, koje se rade ako u čeljusti ima još zubi, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi. S obzirom na to da proteza nema uporišta na zubima, baza je velika i pokriva cijelu gornju čeljust i velik dio nepca. Donjoj protezi ide u prilog gravitacija, tako da je tijelo proteze manje i leži na grebenu donje čeljusti.

Baza totalne proteze priliježe izravno na sluznicu koja oblaže kost, tako da iziskuje određeno vrijeme prilagodbe pacijenta. To vrijeme može se ubrzati ako pacijent u početku stalno nosi protezu, čak i tijekom noći. Nakon navikavanja, proteze bi preko noći trebalo vaditi iz usta da se tkivo odmori. Pacijentima koji prvi put dobiju totalne proteze savjetujemo da u početku što više pričaju, primjerice na glas čitaju novine ili knjigu, kako bi se priviknuli na artikulaciju s novim zubima.

Navikavanje na zubnu protezu

Navikavanje može potrajati prvih nekoliko tjedana nakon dobivanja zubne proteze. Možda ćete osjećati bol i nelagodu, ali svakim danom polako ćete se sve više navikavati na različite osjećaje u svojim ustima. Ako zubna proteza i dalje nije udobna ni nakon par tjedana, svakako to recite stomatologu jer je vjerojatno potrebna mala prilagodba.

Osjećaj punih usta

Osobe koji prvi put nose zubnu protezu često kažu da im je prevelika, da im gura usne prema naprijed. Ovaj osjećaj je potpuno normalan. Usta su jako osjetljiva i svaka promjena će Vam se činiti pomalo čudnom, ali jednom kada se naviknete na zubnu protezu, ovaj osjećaj će biti sve manji i manji.

Bolnost i iritacija

Izvjesna količina bolnosti i iritacije je normalna tijekom prilagodbe na zubnu protezu. Ako se bol nastavi, trebali biste posjetiti svog stomatologa kako bi vam podesio zubnu protezu. Corega se može koristiti kako bi neugodne djeliće hrane držala podalje.

Više sline nego uobičajeno

Mozak registrira protezu i tumači je kao hranu, što šalje poruku žlijezdama slinovnicama da proizvode više sline. Međutim, to se događa samo u prvih 12 do 24 sata, nakon čega se žlijezde vraćaju u stanje uobičajene proizvodnje sline.

Refleks povraćanja

Ako shvatite da imate refleks povraćanja prilikom skidanja i stavljanja zubne proteze, to je samo reakcija na stavljanje stranog predmeta u usta. Što opušteniji budete s Vašom protezom, to će se sve rjeđe događati. Refleks povraćanja ponekad može biti uzrokovan time što se zubna proteza proteže preduboko u usta, pa ako se nastavi, posjetite svog stomatologa koji će moći napraviti male prilagodbe.

Žuljanje proteze

U slučaju žuljanja proteze, pacijentu se savjetuje da je nosi sve dok na sluznici ne bude vidljivo mjesto žuljanja. Tako se naknadno proteza može izbrusiti na tom mjestu. Prvih nekoliko dana pacijent mora posjećivati stomatologa kako bi se dodatno izbrusili dijelovi proteze koji žuljaju.

Nestabilna donja proteza

To je vrlo česta tegoba. U ordinacijama gotovo svakodnevno slušamo pitanja pacijenata vezana uz ovaj problem. Najviše nejasnoća stvara činjenica da gornja proteza ima izvrsnu stabilnost, a donja gotovo da je i nema, stoga ćemo u nastavku ukratko objasniti zbog čega se javlja taj problem. Gubitkom kosti gubi se i koštani greben na koji bi se proteza uopće mogla retinirati. U gornjoj čeljusti je takava pojava puno manja zbog strukture i stabilnosti nepčanog svoda. Te se gotovo uvijek može postići dobar ventilni efekt koji protezu čini stabilnom. Drugi problem čini pomična muskulatura koju donju protezu često odiže. U prvome redu to je jezik ali i mišići dna usne šupljine.

Upravo zbog ovih razloga potrebno je pokušati svaki zub očuvati koliko je to duže moguće, jer i samo jedan zub može pružiti stabilnost koja je nužna za kvalitetan život.
Danas postoje razne mogućnosti stabilizacije donje proteze kao npr. :

  • kombinirani mobilno-fiksni radovi
  • teleskop krunice
  • proteze retinirane imlantatima

Rješenja za potpuno bezube čeljusti mogu se potražiti samo pomoću proteza retiniranim implantatima.

Temeljito čišćenje – svaki dan

Proteza

S obzirom na to da proteza može biti inkubator za gljivice, potrebno ju je najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i temeljito iščetkati sve površine običnom zubnom četkicom i pastom za čišćenje proteza, kako se ne bi nakupljao zubni plak. U zubni plak s vremenom se ugrađuju minerali, zbog čega se on pretvara u kamenac, koji može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića te može izazvati upalu zubnog mesa. Tijekom spavanja preporučuje se vaditi protezu iz usta, ne samo iz higijenskih razloga, nego i da bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja. Na tržištu postoje i specijalna sredstva za dezinfekciju proteza, u kojima se mogu držati tijekom noći. Uz to, za osobe s protezom redoviti posjeti stomatologu jednako su važni kao i za ljude s prirodnim zubima. Stoga se treba pridržavati dobivenih uputa i posjetiti stomatologa barem jednom godišnje.

Fiksni protetski nadomjesci

Postavljanjem nadomjeska, zub je zaštićen od nakupljanja plaka, no na spoju zuba i nadomjeska plak se pojačano nakuplja. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja stvara se kamenac, ali u zub prodiru i bakterije. Kamenac s vremenom izaziva upalne promjene na gingivi, što rezultira povlačenjem zubnog mesa, zbog čega je spoj između zuba i krunice još izloženiji. Što je zub izloženiji, podložniji je stvaranju karijesa jer više nije zaštićen krunicom.

Bez obzira na to od kojeg je materijala izrađen fiksni protetski nadomjestak, vijek njegova trajanja uvelike ovisi o oralnoj higijeni. Prosječno vrijeme njegova trajanja je pet godina, no ovisno o njegovu održavanju, može se skratiti ili povećati.

Danas na tržištu postoje različita sredstva za održavanje oralne higijene, što za pacijente katkad može biti zbunjujuće. Uvijek morate imati na umu da je najvažnije mehanički ukloniti sve naslage, četkicom, a tek onda dolaze na red kemijska sredstva, kao što su vodice za ispiranje. Uputno je odabrati mekanu četkicu kojom se može nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa. Za čišćenje međuzubnih prostora savjetuje se interdentalna četkica, koja je dostupna u različitim veličinama, stoga je najbolje prethodno se savjetovati sa stomatologom o odabiru najprikladnije. Pacijenti koji imaju mostove, mogu se poslužiti oralnim tušem, kojima se odstranjuje nakupina hrane ispod privjesnih zuba.