Zaštita od zračenja u ordinaciji dentalne medicine

Dijagnostika

Preduvjet kvalitetnog liječenja je povjerenje koje doktor pravilnom komunikacijom ostvaruje s pacijentom. To je posebno izraženo kod stomatologa gdje se u nedostatku pravilne komunikacije u ambulanti često mogu propustiti važne stvari. Samim time stomatolog nema osnove obaviti dobru dijagnostiku. Međutim, dijagnostika je puno kompleksnija no što se čini.

Kliničkim pregledom u stomatološkoj ambulanti stomatolog može vidjeti samo ono što je vidljivo golim okom, ali za cjelovit pregled liječniku su neophodne panoramske rendgenske snimke i drugi suvremeni slikovni postupci.

Pacijenti se često pitaju koliko je jako zračenje kod snimanja zubi, te koliko je time zubni rendgen opasan. Ono što im možemo odgovoriti je da postoje zakonski zahtjevi koji moraju biti ispunjeni kada se radi o takvim ionizirajućim zračenjima, a oni uključuju i obvezu vođenja dokumentacije i održavanja uređaja – navodi dr.med.dent. Danijela Hajdinjak Prihić iz Dentalnog studija Ladental.
Author

Ljudski organizam tijekom svog života je u svakom trenutku izložen ionizirajućem zračenju. Najveći udio ozračivanja dolazi od prirodnih izvora zračenja u koje ubrajam kozmičko zračenje, zračenje iz tla i zidova, te zračenje u samom ljudskom tijelu. Godišnje ekvivalentne doze od prirodnog zračenja ovise o lokaciji i tipične vrijednosti su između 1 mSv i 15 mSv. Manji dio ozračivanja dolazi od umjetnih izvora zračenja koji su nastali ljudskim djelovanjem. To su ozračivanje u medicini, ozračivanje nuklearnim oružjem i ozračivanje zbog nesreća na nuklearnim postrojenjima. Prosječna godišnja doza od umjetnog zračenja iznosi tipično 0,6 mSv.

Rendgenska zraka je elektromagnetski val velike energije koji u interakciji sa molekulama dovodi do kemijske promjene. Te promjene mogu oštetiti žive stanice, primjerice membrane, enzime, proteine ili staničnu DNK i uzrokovati nastanak tumora. Zato je važno koristiti zaštitnu opremu prilikom snimanja, kao i prilagoditi postavke uređaja. Točna doza ovisi o uzrastu pacijenta. Doze koje se koriste za snimanje zuba su vrlo niske u usporedbi sa snimkom prsnog koša. Kod suvremene rendgenske opreme ti se podaci automatski bilježe i pohranjuju za svako snimanje. Tako npr. Prosječna efektivna doza za malu intraoralnu sliku iznosi oko 0,004 mSv po snimci. Za digitalni cjelovit prikaz gornje i donje čeljusti efektivna doza iznosi 0,04 mSv. Točno toliko iznosi i kozmičko zračenje prilikom osmosatnog leta u avionu. Prosječna efektivna doza kod CBCT-a je veća i iznosi oko 0,21 mSv. Godišnja efektivna doza iz prirodnih izvora iznosi oko 2,8 mS, što otprilike odgovara dozi kojoj se osoba izlaže prilikom CT-a glave – pojašnjava detaljno dr. Hajdinjak Prihić.

Sve generacije živih bića bile su i bit će izložene ionizirajućem zračenju. Sve do otkrića radioaktivnosti čovjek nije bio svjestan da je ionizirajuće zračenje dio njega i njegove okoline.