Za ljepši dječji osmijeh treba spriječiti, a ne liječiti

Fluoridacija zubi

Svi smo svjesni važnosti oralnog zdravlja i njegovog održavanja. Iako su brojni faktori koji utječu na njega, od zdrave prehrane, oralne higijene ali i upotrebe određenih lijekova, postoji način na koji možemo pospješiti bolje zdravlje zubi i održati ga. Radi se o fluoridaciji.

Zbog velike količine šećera u modernoj prehrani učestalije nalazimo karijes na mladim trajnim zubima i stoga je potrebna fluoridacija, točnije postupak premazivanja mliječnih i trajnih zubi kod djece s ciljem sprječavanja karijesa koji predstavlja jednu od najrazornijih i najraširenijih bolesti današnjice ne samo kod djece, već i kod odraslih – rekla nam je u razgovoru doktorica Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

O postupku fluoridacije, bolestima i ostalim preventivnim postupcima doktorica Hajdinjak Prihić ispričala nam je u svom profesionalno opremljenom Dentalnom studiju Ladental.

Karijes se pojavljuje ako bakterije u usnoj šupljini počnu proizvoditi kiselinu. Stanje može pogoršati disfunkcija žlijezda slinovnica, ali i upotreba određenih lijekova, te neadekvatna prehrana koja obuhvaća veću količinu ugljikohidrata. Iz tih razloga, potrebno je napraviti fluoridaciju zuba koja predstavlja najkorisniju obranu od karijesa u modernoj dentalnoj medicini. To je moguće napraviti već kod djece, te im time pomoći u održavanju zdravlja zubi. Za ljepši dječji osmijeh treba spriječiti, a ne liječiti – poručila je Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

Budući da djeca još nemaju dovoljno razvijene i uvježbane navike pranja zubi roditeljima savjetuje da djeci do osnovnoškolske dobi pomažu u kvalitetnijoj zubnoj higijeni. Također, kad djeca krenu u školu potrebno je više nadzirati kako bi nastavili sa zdravim navikama održavanja higijene zubi.

Bitno je da roditelji djecu redovito dovode na preglede od najranije dobi, dok još nema pokvarenih i bolnih zubi. U tom slučaju, liječnik dentalne medicine vas može savjetovati o pravilnoj njezi dječjih zubića. Osim toga, važan je i pristup stomatologa kako bi stekli djetetovo povjerenje. Bitno je djeci omogućiti da se ugodno osjećaju u ordinacijama jer tada neće biti problema ni za roditelje ni za stomatologe.

Fluoridaciju radimo s proizvodom koji štiti zube od karijesa. MI Varnish je bioraspoloživi premaz koji sadrži kalcij, fosfat i fluorid. Ovaj proizvod ostaje na zubima duže od ostalih fluoridnih lakova i sadrži visoku razinu fluorida i kalcija koji se oslobađaju u usnoj šupljini. Razlika je u RECALDENT ™ (CPP-ACP), što MI Varnish čini prirodnim i jedinstvenim izborom za pacijente. Kazeinski fosfopeptidi (CPP) prirodno se pojavljuju u mliječnom kazeinu; Amorfni kalcijev fosfat (ACP), koji se nalazi u RECALDENT ™, također je izvor kalcija i fosfata. CPP se u usnoj šupljini veže na oralne površine poput zuba, dentina, oralne sluznice i biofilma. Kalcij i fosfatni ioni su građevni blokovi zdravih zubi, a MI Varnish dostavlja biološki raspoložive kalcijeve i fosfatne ione u slinu – objasnila je doktorica Hajdinjak Prihić.
Author

Valja znati da se u usnoj šupljini neprestano se odvija proces demineralizacije i remineralizacije. Demineralizacija nastaje kada je slina vrlo kisela, npr. nakon jela. Tada se kalcij i fosfor, koji su važni za zdravlje kosti i zubi, rastvaraju i propadaju. Caklina zuba postaje slabija i manje otporna na stvaranje karijesa. Kada je slina manje kisela dolazi do postupka remineralizacije, tj. ponovne ugradnje kalcija i fosfora u zube. Istraživanja su pokazala da fluor potiče remineralizaciju cakline zuba.

Postoje i drugi načini kako pomoći djeci u održavanju zdravlja zubi, ali sve je potrebno provoditi u skladu s uputama stomatologa. Jedna od prvih stepenica je edukacija o pravilnoj njezi usne šupljine. Prevencija je najbolja opcija, i iz tog razloga neizostavna je i detaljna dijagnostika. Preventivne mjere koje je moguće provoditi su fluoridacija, prečaćenje, a neizostavni su motivacija i edukacija.

Dentalni studo Ladental dr. Danijele Hajdinjak Prihić puno pažnje posvećuje svojim pacijentima te obavlja djelatnosti od edukacije o zdravlju usne šupljine do područja stomatologije i estetike. Dr. Danijela Hajdinjak Prihić diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2009. godine, te nakon toga kontinuirano radi na trajnoj edukaciji. Njen profesionalni interes je  uvijek vodio u smjeru dentalne protetike, ortodoncije, digitalizacije u dentalnoj medicini i estetske medicine. 2019. godine postaje sveučilišni magistar kvalitete u zdravstvu. Majčinstvo i ljubav prema kvaliteti u zdravstvu spojila je u jedno stavljajući naglasak na preventivu u dentalnoj medicini, zbog jake želje za stvaranjem prekrasnih uspomena novim generacijama koje tek dolaze.