Vratite prirodni sjaj svojim zubima izbjeljivanjem u dentalnom studiju Ladental

Dentalni studio Ladental uz redovne poslove dentalne medicine temeljene na preveciji, nudi i estetske postupke za zainteresirane. Dentalni studio otvoren  na adresi Vlatka Mačeka 21 u Bjelovaru opremljen je najmodernijom tehnologijom s kojom se postiže ravan, bijeli i besprijekoran osmijeh.

Lijepi osmijeh povećava samopouzdanje, a osim što estetski izgleda lijepo, također odaje dojam higijene čovjeka i zdravlja zubi – pojašnjava doktorica Danijela Hajdinjk Prihić iz Dentalnog studija Ladental, te nastavlja – Bijeli zubi su dokaz zdravlja i adut ljepote, no koliko god vodili računa o zdravlju svojih zubi oni s godinama poprimaju tamniju boju jer se caklina trošenjem stanjuje.
Author

Izbjeljivanje zubi je estetski postupak promjene boje zubi. Prirodna boja zubi ovisi o debljini i strukturi tkiva od kojih je zub sačinjen, ali i o unutarnjim i vanjskim faktorima koji pridonose njihovom obojenju. Sa godinama zubi postaju žuti i manje svijetli. Postoje dvije vrste faktora koji utječu na boju zubi.

Unutarnji faktori obojenja koji su kontraindikacija za izbjeljivanje su nasljedni poremećaji formiranja strukture zuba, sistemska upotreba tetraciklina kao terapije u djetinjstvu i pretjerana upotreba fluora. Vanjski faktori obojenja su pigmenti iz hrane i pića, primjerice kava, čaj, crno vino, tamni voćni sokovi, duhan, tekućine za ispiranje usta koje sadrže bakrene soli kao što je primjerice klorheksidin. Tu ubrajamo i obojenja nastala zbog zubnog karijesa, srebrnih amalgamskih ispuna i tvrdih zubnih naslaga koji se uklanjaju ovisno o uzroku – govori Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

U procesu izbjeljivanja zubi često se u početku izabiru profilaktičke metode kao što su čišćenje abrazivnim pastama, skidanje tvrdih zubnih naslaga i pjeskarenje, a tek u težim slučajevima se zubi izbjeljuju. Za bijeljenje se koriste preparati na bazi peroksida.

Zbog nerealnih očekivanja preporučuje se fotografski dokumentirati početno i završno stanje. Razlikujemo profesionalno bijeljenje zubi u ordinaciji, takozvano „In office bleaching“, od izbjeljivanja kod kuće. Prilikom profesionalnog bijeljenja zubi se nakon zaštite mekih tkiva primjenjuju preparati za izbjeljivanje u obliku gela visoke koncentracije vodikova peroksida. Taj postupak se može ubrzati upotrebom LED lampe ili lasera. Obavezno nanošenje sredstva amorfnog kalcijeva sulfata, hidroksilapatita ili fluora su završetak postupka bijeljenja u ordinaciji, a svrha im je smanjiti preosjetljivost. Preosjetljivost i lezije mekih tkiva su prolazne i rijetke nuspojave. Izbjeljivanje zubi kod kuće je sporiji i povoljniji postupak. Provodi se individualno izrađenim udlagama i primjenom gela koji se nanosi u udlage. Udlage se nose svaki dan po nekoliko sati. Kako bi se postigao maksimalan učinak, a nuspojave svele na minimum postupak je neophodno potrebno provoditi pod kontrolom doktora dentalne medicine – napominje dr. Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

Doktorica dodaje kako je moguće raditi i bijeljenje pojedinog zuba koji je najčešće potamnio tijekom endodontskog liječenja. U krunu takvog avitalnog zuba se aplicira sredstvo za bijeljenje koje se uklanja nakon nekoliko dana.