Ginko tree, Julius Park

Pečaćenje

Površina stražnjih zuba nije ravna već se na njoj nalaze jamice i fisure u kojima zbog zadržavanja hrane nastaju povoljni uvjeti za razvoj karijesa. Rane lezije se mogu vrlo brzo razviti u veće šupljine.

Pečaćenje zuba je postupak kojim možete sigurno zaštititi stražnje zube svog djeteta od pojave karijesa. Radi se u dobi od šest godina kada iza svih mliječnih zuba niče prvi trajni molar (kutnjak). Obično svi primjete zamjenu prednjih zubića, ali taj kutnjak će često ostati neprimjećen. Također je to dobro učiniti i u dobi od 12 godina kada niče drugi kutnjak.

Zubni materijali za pečaćenje fisura ispunjavaju i zatvaraju jamice, čime stvaraju fizičku zapreku propadanju zuba. Iako su na tržištu više od pedeset godina materijali za pečačenje fisura i dalje se nedovoljno koriste. Taj zaključak je u kolovozu 2016. donijelo Američko udruženje stomatologa (ADA) i Američka udruga dječjih stomatologa (AAPD), te su donijeli ažurirane smjernice za upotrebu materijala za pečačenje fisura. Sva ona djeca koja imaju karijes u mliječnoj denticiji kandidati su za pečaćenje, po smjernicam ADA.