Pečaćenje zubi – zašto je to jedan od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini?

Sveto trojstvo oralnog zdravlja su motivacija za dolazak stomatologu, edukacija o oralnoj higijeni i prevencija bolesti. Ispunjavanjem ta tri kriterija stvaraju se odlični preduvjeti za održavanje oralnog zdravlja. Međutim, čini se da važnost dentalne medicine ponekad nije dovoljno naglašena i ne pridaje joj se važnost na potreban način.

Edukaciju je potrebno započeti od najranije dobi kako bi se razvila preventivna djelatnost, koja se u Hrvatskoj ne provodi jasno posljednjih 20 do 30 godina što kaže i sama struka. Međutim, osim dentalne higijene, moguće je i u ranijoj dobi otići korak dalje. Naime, radi se o postupku pečaćenja prvih trajnih zubi, kutnjaka –objašnjava dr.med.dent Danijela Hajdinjak Prihić.

Kroz svoj pilot projekt „Spasimo šestice!“ doktorica Hajdinjak Prihić dodatno pojašnjava o čemu se radi. Naime, površina stražnjih zuba nije ravna već se na njoj nalaze jamice i fisure u kojima zbog zadržavanja hrane nastaju povoljni uvjeti za razvoj karijesa. Rane lezije se mogu vrlo brzo razviti u veće šupljine.

Pečaćenje zuba je postupak kojim možete sigurno zaštititi stražnje zube svog djeteta od pojave karijesa. Radi se u dobi od šest godina kada iza svih mliječnih zuba niče prvi trajni kutnjak ili molar. Obično svi primijete zamjenu prednjih zubića, ali taj kutnjak će često ostati neprimijećen. Također je to dobro učiniti i u dobi od 12 godina kada niče drugi kutnjak – napominje Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

Postupak se izvodi tako da zubni materijali za pečaćenje fisura ispunjavaju i zatvaraju jamice, čime stvaraju fizičku zapreku propadanju zuba. Ti materijali su na tržištu već više od pedeset godina, međutim i dalje se nedovoljno koriste. Takva situacija nije samo kod nas. Isti zaključak je u kolovozu 2016. donijelo Američko udruženje stomatologa (ADA) i Američka udruga dječjih stomatologa (AAPD), te su donijeli ažurirane smjernice za upotrebu materijala za pečaćenje fisura. Sva ona djeca koja imaju karijes u mliječnoj denticiji kandidati su za pečaćenje, po njihovim smjernicama.