Motivacija i prevencija dentalne fobije (straha od stomatologa)

Kako Ukloniti Strah Od Zubara

Iako smo svi svjesni važnosti dentalne higijene, pojedini među nama teško nađu motivaciju za redovne odlaske zubaru zbog straha ili prethodnih neugodnih iskustava. Nerijetko isti zubara posjećuju samo kad je nastupilo već jako bolno stanje, što samo hrani njihovu dentalnu fobiju, odnosno strah od stomatologa.

Dentalni studo Ladental dr. Danijele Hajdinjak Prihić puno pažnje posvećuje svojim pacijentima. Pacijenti su im prioritet, kako kažu, i zato daju sve od sebe i pružaju kvalitetne stomatološke usluge. Najvećim uspjehom stomatološke terapije smatraju lijep i zdrav osmijeh pacijenata.

Našim pacijentima uvijek smo na usluzi jer strah od stomatologa uzrokuju dugogodišnja ružna iskustva. Upravo motivacija je najbolja prevencija dentalne fobije – rekla je doktorica Danijela Hajdinjak Prihić.
Author

Upravo zbog toga tim ima osobni pristup svakom pacijentu je i posebno razumijevanje za pacijente koji osjećaju strah od stomatologa.

Najčešće što stomatolozi čuju prilikom prvom posjeta odraslih pacijenata je da budu pažljivi jer je pacijenta jako strah. Strah je razlog zbog kojeg su brojne generacije zapustile svoje oralno zdravlje. Nedostatkom vremena potrebnog da se posveti pacijentu i pravilne komunikacije u ambulanti dentalne medicine često se mogu propustiti važne stvari – pojašnjava doktorica Hajdinjak Prihić.
Author

Najvećim dijelom zbog toga doktorica vodi računa da kod najmanjih pacijenata promijeni pristup i da od samog početka dolazaka kod zubara vodi računa da se ne stvara isti taj strah. Nastoji bolje upoznati male pacijente jednostavnim razgovorom. Pritom prate standardizirani upitnik razvijen prema uzoru na nekoliko europskih pedijatrijskih klinika koje svoju dominaciju ostvaruju upravo na empatiji i prijateljskom odnosu sa malim pacijentima. Doktorica pritom poseže i za pomagalima poput maskota i kostima superjunaka.

Tek kada znamo što mali pacijenti vole, te koji su njihovi strahovi upoznajemo ih kao malene osobe i gradimo povjerenje uz neizostavnu potporu roditelja. Kostimom superjunaka ih motiviramo, podsjećamo ih na njihove uzore i sprječavamo strah od bijele kute – poručuje Hajdinjak Prihić.
Author

Tri neizostavne točke u dentalnom liječenju su motivacija, edukacija i preventivne mjere. Uz preventivne mjere pečaćenja zuba i fluoridacije, te edukacijom o pravilnoj njezi usne šupljine i motivacijom za redoavn dolazak stomatologu vaše dijete će održati zube zdravima cijeli život.